vizyonelektronik
Vizyon Elektronik'e HoÅŸgeldiniz!
B2B Bayi GiriÅŸi

Menü

31.01.2020

Çanak Anten Nasıl Kurulur?



Çanak Anten Kurulumu ve Montajı en çok araÅŸtırılan aynı zamanda merak edilen konulardan biridir. Vizyon Elektronik olarak sizlere bu yazımızda Çanak Anten Nasıl Kurulur? sorusunu adım adım ve görseller ile yanıtlıyor olacağız.
Öncelikle uydu anteni kurulumuna anten direÄŸi kurulumu ile baÅŸlayıp, daha sonra aÅŸağı belirtilen diÄŸer adımları takip ederek ve resimde gösterildiÄŸi gibi ilerlediÄŸinizde çanak anten kurulumunu kolaylıkla gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

canak anten nasil kurulur
  1. Uydu anteni direÄŸi için uygun yer tespiti ile iÅŸe baÅŸlamalısınız. Kullanılan Çanak Antenler sabit ve yer deÄŸiÅŸikliÄŸinde orjinal ayarların sıfırlandığı antenlerdir. Bu sebepten dolayı kurulum öncesi zemin etüdü yapılması gerekir.  
  2. Kurulum için sert bir zemin tercih edilmelidir. ÖrneÄŸin; beton, çatı üstü, balkon duvar kenarları ve düz önünde herhangi bir engel bulunmayan duvarlar kurulum için özenle seçilmelidir.
  3. Kuruluma baÅŸlamadan önce, çanak anten ile uydu arasında herhangi bir objenin olmamasına önem verilmelidir. Bu, uydu anteninin sinyal çekimi için gerekli olan alanını olumsuz etkiler ve sinyal kalitesini düÅŸürür.

Öncelikle “L” direÄŸi duvara yerleÅŸtirilir ve direk tabanı altında kalan her delik montaj iÅŸlemi için iÅŸaretlenir. Daha sonra matkap ile duvara açılacak delikler için uygun çaptaki matkap ucu kullanılmalıdır. 10 mili metre derinliÄŸine sahip bir matkap ucu idealdir. Delikler için 10 mili metre çelik dübel kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sizin yararınıza olacaktır. SaÄŸlam bir baÄŸlantı için mümkün oldukça plastik dübel kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Uydu Teknik Servisi ekiplerinin Çanak Uydu Anteni Kurulumu iÅŸlemlerinde kullandığı dübellerin hepsi burada belirttiÄŸimiz standartlar ile uygundur.
Son olarak “L” DireÄŸi alıp duvara takın. Yaylı rondela ve uygun vidaları kullanarak sabitleme iÅŸlemini saÄŸladıktan sonra ilk montaj aÅŸamasını kolaylıkla tamamlamış olacaksınız.


canakantenmontaji
LNB AYARI NASIL YAPILIR?

Uydu yayınlarının izlenebilmesi için alış anteni, LNB ve uydu alıcıları (receiver) kullanılmaktadır. Yayınların sorunsuz izlenebilmesi ancak alış anteninin uyduya tam olarak odaklanması ile mümkündür. Bu nedenle anten kurulumu mutlaka yeterli teknik bilgiye ve donanıma sahip profesyonel servislere yaptırılmalıdır. Burada herhangi bir ekipman kullanmadan var olan uydu anteninin ayarının nasıl kontrol edilebileceÄŸi ve düzeltilebileceÄŸi açıklanacaktır.

Alış anteni, azimuth (saÄŸ-sol) veya elevasyon (yukarı-aÅŸağı) doÄŸrultularında hareket ettirilerek anten ayarı yapılır. 

Alış anteninin ayarını yaparken uyduda bulunan zayıf bir yayın sinyalinin seviyesi dikkate alınır. Kumandanın “info” tuÅŸuna basılarak kanalın sinyal seviyesi takip edilir. Belirtilen doÄŸrultulardan birinde yapılan hareket sonucunda, o doÄŸrultudaki en yüksek sinyal seviyesi bulunarak anten için ilgili doÄŸrultudaki en uygun nokta belirlenir. Aynı iÅŸlem diÄŸer doÄŸrultu için de yapılarak, yine en yüksek seviye ve ilgili doÄŸrultudaki en uygun nokta bulunur. Böylece alış anteni uyduya düzgünce yönlendirmiÅŸ olur. Bu ayarlamalar sırasında, her bir doÄŸrultu için, anteni sabitlemek amacıyla kullanılan vidaların gevÅŸetilmesi ve ayar sona erdiÄŸinde elde edilen güçlü sinyal kaybedilmeden dikkatli bir biçimde sıkılması gerekmektedir. 

Dikkat: Anten ayarlama iÅŸine baÅŸlamadan önce mevcut uydu anteni pozisyonunun kaybedilmemesi için antenin yatay ve dikey pozisyonu kalemle iÅŸaretlenmelidir. Böylece, uydu sinyali kaybedilirse baÅŸlangıç noktasına kolaylıkla dönülebilir.

Dikkat: Hassas anten ayarı yapmak için, düÅŸey ve yatay doÄŸrultulardaki hareketlerin mümkün olduÄŸu kadar küçük olması gerekmektedir.

Sonraki adım olarak alış düzeneÄŸini uydu polarizasyonuna oturtmak için (antenin çanağıyla oynamadan) LNB ayarı yapılır. Bunun için herhangi bir yayın doÄŸrultusunda (mesela yatay) düÅŸük güçlü örnek bir yayın seçilerek sinyalin kalite ve seviyesi kontrol edilir. Kumandanın info tuÅŸuna basılarak yayının seviyesi takip edilir. Antenin alış odağında bulunan LNB, anten sabit kalacak ÅŸekilde, saat yönünde veya tersine döndürülerek seviyenin maksimum olduÄŸu nokta belirlenir. 

 

Böylece anten ve LNB ayarları hassas bir ÅŸekilde yapmış olur.

LNB’ler alış yaptığı uydu sinyallerini güçlendirmekte ve bu sinyaller üzerinde bir frekans çevrimi yaparak yüksek frekanslardaki uydu sinyallerini düÅŸük frekanslara indirmektedir. Uydu anteni üzerinde bulunan LNB’nin zamanla çeÅŸitli çevresel etkilere maruz kalarak özelliklerini kaybetmesi mümkündür. Böyle bir LNB frekans çevrimi yaparken sinyalin frekansını olması gerekenden birkaç MHz düÅŸük veya yüksek deÄŸere dönüÅŸtürebilir. Bu durum, anten düzgün bir ÅŸekilde ayarlı olduÄŸu hâlde bazı yayınların izlenip bazılarının izlenememesi ÅŸeklinde ortaya çıkabilir. Bu gibi bir sorun olduÄŸu tespit edildiÄŸinde yapılacak en doÄŸru ÅŸey, LNB’yi deÄŸiÅŸtirmektir. Fakat aÅŸağıda açıklanan geçici çözüm ile de bu sorun LNB deÄŸiÅŸtirilinceye kadar giderilebilir. Alıcının arama menüsünde yayının bütün parametreleri elle girilerek alıcının yayını çözmesi beklenir ve OK(tamam) tuÅŸuna basmadan sinyal kalitesi not edilir. Girilen frekans “1” deÄŸer artırılır. Bu frekans deÄŸiÅŸikliÄŸinde sinyal seviyesine tekrar bakılarak, seviyede azalma varsa frekans deÄŸeri azaltılır. Bu yönde seviyede artma varsa yine girilen deÄŸer “1” deÄŸer azaltılarak devam edilir. Sinyal seviyesinin maksimum olduÄŸu nokta bulunarak, yayın için bu frekans kullanılır. Yani frekans olması gereken deÄŸerden “1”er MHz adımlarla artırılır veya azaltılır ve sinyalin en güçlü alındığı nokta tespit edilir. 

Anten düzeneÄŸi ile uydu alıcısı arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlayan kablonun mümkün olduÄŸunca kısa ve kaliteli olması önemlidir. Kablo uzunluÄŸu arttıkça uydu alıcısına ulaÅŸacak sinyal gücü zayıflar. Çok uzun kablo kullanılması gerekiyorsa “line amplifier” kullanılarak sinyal seviyesi uydu alıcısından önce yükseltilebilir. Kalitesiz kablolarda sinyalin fazlaca zayıflaması ve telsiz telefon benzeri çeÅŸitli çevresel faktörlerden etkilenmesi gibi sorunlar yaÅŸanabilir. Uydu alıcıları belli bir eÅŸik deÄŸerinin altına düÅŸen sinyalleri çözemeyecektir. 

Bazı uydu alıcılarının tüner katının gürültü yalıtkanlığı zayıf olabilmektedir. Bu durumda uydu alıcısı kolayca çevresel etkilere maruz kalabilir. Özellikle eski uydu alıcılarında bazı yayınların alınamaması gibi problemler yaÅŸandığında uydu alıcısına yazılım güncellemesi yapmak gerekebilir.

Uydu alış sisteminde kullanılacak tüm ekipmanların yukarıdaki uyarılar doÄŸrultusunda özenle seçilmesi, uzun yıllar boyunca uydu yayınlarının sorunsuz izlenebilmesi için önem taşımaktadır.

Dikkat: Türksat uyduları TV/radyo yayınları frekans listelerine Türksat web sitesinden ve Türksat Tanıtım yayınının altyazı ve teletext özelliklerinden ulaşılabilir.

Türksat Tanıtım Yayını Parametreleri:
  • F:12380 Pol: V Dikey, SR:27500, FEC: 3/4 (Türkiye-Batı)
  • F:12423 Pol: H Yatay, SR:30000, FEC: 3/4 ( Türkiye-DoÄŸu)

Türksat TV/radyo yayınlarına göre uydu alıcılarının otomatik olarak güncellenmesi için Türksat Tanıtım yayınının parametreleri manuel olarak girilmeli ve ÅŸebeke arama (network search) özelliÄŸi aktif hâle getirilerek arama baÅŸlatılmalıdı